Elementor #19521 - פריקו

אנשי מחלקות כספים? גידור סיכונים פיננסים יפחית עלויות ויקטין חשיפות

התנודות בשוקי הכספים וההון, התגברו במהלך העשור האחרון במיוחד והפכו למהירות ויש שיאמרו אכזריות. תנועות של עליות וירידות פתאומיות בשוקי המניות, מתורגמות לשוקי המט"ח והסחורות, בכפר הגלובלי בו קשורים ומשפיעים האחד על השני.

התוצאה היא עלייה חדה ברמת אי הוודאות. במצב שבו ניהול סיכונים פיננסים במיוחד בחברות עסקיות, אינו מקצועי, תנודות אלו זולגות במהרה אל הניהול השוטף של החברה ועשויות להשפיע על הפעילות השוטפת, התכנון והביצוע של תוכניות ותקציבים, לצד פגיע בתוכניות עסקיות וכמובן בשורת הרווח ובעמידה באמות מידה פיננסיות.  עבודות ומחקרים שנעשו במוסדות אקדמיים מורים כי בקרב חברות ציבוריות, להיעדר מדיניות ניהול סיכונים, יעילה ואפקטיבית קיימת השפעה שלילית על שווי החברה.

כיצד חברות שלא גידרו סיכונים נפגעו בגל הראשון של קורונה?

דוגמה מעשית למתואר ניתן לקחת ממש ממשבר הקורונה. במהלך חודש מרץ 2020 זינק שער הדולר, בפתאומיות, בתוך מספר ימים לעבר רמת 3.9 שקלים לדולר, ובחודשים העוקבים, שוב צנח שערו עד לשפל של 3.35 שקלים לדולר באוגוסט 2020.

עבור כל חברה עסקית תנודה של למעלה מ-15% בערך הנכסים/התמורות/התחייבויות, הינה תנודה חריגה וחריפה שעלולה לאיים על יציבות החברה, לגרור להפסדים כבדים, סוגיה קריטית במיוחד בתקופה בה חברות יציבות וותיקות נאלצות להיאבק על הישרדותן הפיננסית, בעקבות הפגיעה הקשה בביקושים/מכירות.

חשבו על חברה המוכרת קופסאות שימורים ומייצאת אותן בדולרים. היה והחברה הצליחה וסגרה עסקה מוצלחת וגדולה בחודש מרץ כששער הדולר עמד על 3.8 שקלים לדולר, אולם את התמורה בפועל, החברה יכלה לגדר רק כאשר העסקה הייתה לוודאית והתקבלה התמורה בחודש אוגוסט. מצאה עצמה החברה עם אובדן של למעלה מ-11% משווי התמורה השקלית, מגזרים רבים במיוחד בתחום המזון והתעשייה המסורתית כאשר שולי הרווח נמדדים באחוזים בודדים, הפסד שכזה עשוי להפוך עסקה מוצלחת להפסד כואב.

ניהול סיכונים הוא קריטי גם בתעשיות מתקדמות

השפעת התנודות בשערים אינה נחלת מגזר בודד אלא רלוונטית לכלל המשק. גם בענף ההייטק הנחשב לבעל שולי רווח מרשימים, נמצא כי הדוגמה הזאת לא שונה כלל. חברת הייטק הצליחה לגייס בסבב השקעה גדול סכום השקעה דולרי מרשים, גיוס שבוצע לפי שער דולר של 3.6 שקלים לדולר. 

החברה, החליטה להתעלם מ"תנודות השוק" ומהסיכונים, והנה, עליה לשלם משכורות בדיוק ביום שבו שער הדולר יורד אל מתחת לרמת ה- 3.4 שקלים. שחיקת ערך כספי הגיוס וההפרשים שנוצרו בין השערים הם לעתים הכסף שייגרע מקופת החברה וימנע העסקת תכנת או מדען נוסף הנדרש לצורך העמידה ביעדים.

את המצבים הללו ניתן למנוע בזכות גידור וניהול סיכונים פיננסים מקצועי, באמצעות חברה מקצועית כחברת פריקו ניהול סיכונים פיננסים. חברה המתמחה בניהול סיכונים בשלל רבדים, מהניהול השוטף בו כאשר החברה משמשת "HAB" המרכז מידע וזמינות למוסדות פיננסיים רבים, בביצוע פעולות גידור לטווחים מהקצר ועד הארוך, ברמה התזרימית, המאזנית והכלכלית. 

פריקו, בוחנת את הצורך ומתאימה את הפתרון, באמצעות הידע, הניסיון והמומחיות של צוות העובדים ומערכות המחשוב הייחודיות שעומדים לרשות החברה והלקוחות.

מהם היתרונות של פריקו ניהול סיכונים פיננסים?

מה השירותים שאנחנו מציעים לחברות עסקיות?

ייעוץ, תכנון ואסטרטגייה – השירות שלנו מתחיל בהבנת הצרכים הנוכחיים והעתידיים של חברה, ניתוח של החשיפה התזרימית, הכלכלית, המאזנית, וכלל החשיפות של החברה. לאחר מכן, אנחנו מסייעים לחברה בבחירת אסטרטגית ההגנה בהתאם לצרכי הגידור.

הקטנת חשיפות לתנודות מטבע או סחורות – גישה מקצועית של הבנת הסיכונים המאזניים והתזרימיים, יכולה לגדר את החשיפה המטבעית ובכך למנוע פגיעה בתכנון ובשורת הרווח.

ביצוע אופטימלי של עסקאות מט"ח – עסקה למכירה או לקנייה של מטבע חוץ והמרתו לשקלים, המתבצעת בצורה יעילה ואפקטיבית, יכולה לחסוך לחברה סכומים ניכרים. כך לדוגמה, הידע והניסיון שלנו יכול לסייע בביצוע פעולה ברמת ההיקף, ההרכב, התזמון כזו שעונה ומותאמת לצורך על בסיס ידע, מידע, ניסיון ומערכות ממוחשבות העומדות לרשות החברה.

מעקב ובקרה שוטפים אחר חשיפות במגוון רבדים ובהתאם לשינויי שוק – בחלק  מהחברות נדרשים למשל רכש חומרי גלם באופן שוטף אשר מחירם נתון לשינויים ולתנודות, או לעתים באירועים חריגים כאשר בשווקים נוצרת הזדמנות לפעולת רכש מלאי במחירי יעד הנוחים במיוחד לחברה, צוות פריקו העוקב אחר השווקים ופועל בהם יוכל לאפשר חסכון בעלויות וייעול הליכים.

מעקב רציף של חדר מסחר ולמערכת הבנקאית – כפי שהזכרנו, תנודות בשווקים הפיננסים עלולות ליצור מצבים חריגים. כפי שקרה שבמרץ 2020, לפתע, עם קריסת שוקי המניות, נוצר ביקוש נקודתי בהיקף נרחב מצד הלקוחות המוסדיים ואחרים, מנגד נוצר מחסור זמני בדולרים בקרב הבנקים, עד שבנק ישראל התערב מסחר והעמיד מקורות לרשות הבנקים. לקוחות פריקו נהנים מחיבור ישיר ללב המסחר "חדר העסקאות" בו מתנהל מסחר בהיקף של מיליארדי דולרים, כאשר פריקו פועלת תחת רישיון יעוץ מטעם הרשות לני"ע [רישיון מס' 733], ללא ניגוד עניינים ועבור הלקוחות, המסחר הגדול והמגוון מספק מידע נרחב, אמין ורציף המאפשר להתריע מבעוד מועד על מצבי קיצון בהתהוות, להתריע, לספק מידע לצד מגוון אסטרטגיות וטקטיקות לרשות החברות.

he_IL