סקירת מחירי מתכות 29.09.2022 - פריקו

סקירת מחירי מתכות 29.09.2022

לסקירה לחץ כאן בPDF

 

טבלת מחירי מתכות

*המחירים במונחי דולר לטון

טבלת מלאים

שערי דלקים ומטבעות נבחרים

במהלך השבוע המסחר בשוקי המניות התנהל תוך ירידות שערים. החלטת ועדת השוק הפתוח (FOMC) שע"י הבנק המרכזי של ארה"ב ה- FED מהישיבה אשר המתקיימת לפני כשבוע ב 20-21 בספטמבר בה הוחלט על העלאת ריבית הדולר בשיעור של 0.75% ופרסום תווי ציפיות להמשך המדיניות המצמצמת במהלך השנה הנוכחית ובמהלך השנתיים הקרובות תרם למגה השלילית. על רקע הקשר הגבוה (כ-60%) בין מחירי האנרגיה לאינפלציה הגבוהה באירופה גובר החשש מאפקט משבר האנרגיה באירופה והשלכתו על רמת האינפלציה באירופה. נסיקת האינפלציה תורמת להאטה בפעילות הכלכלית וגוררת לחשש מגלישת הכלכלה האירופית למיתון. המשך הלחימה באוקראינה וצעדי הממשל הרוסי המטיל אמברגו אנרגיה על אירופה בכלל וגרמניה בפרט תומך בציפייה לעליה במחירי האנרגיה ובהמשך המהלך צפוי לתרום לאינפלציה הגבוהה כמו גם לדרדור האווירה בשווקים הפיננסיים ולהמשך ירידות השערים.

בתום יום המסחר של 27.09 מדד הדאו ג'ונס ירד לרמת 29,134.99 נק', ירידה בשיעור של 1.5% לעומת שבוע שעבר, מדד הנאסד"ק 100 נסחר ברמת 11,271.47 נק', ירידה בשיעור של 0.3% לעומת שבוע שעבר ומדד ה- P500ַ&S ירד לרמת  3,647.29 נק', ירידה בשיעור של 1.2% לעומת הרמות בהן סגר בשבוע שעבר. מדד הפוטסי 100 האנגלי נסחר רמת 6,984.59 נק', ירידה בשיעור של 0.5% לעומת שבוע שעבר, מדד הדאקס הגרמני נסחר ברמה של 12,139.68 נק', ירידה בשיעור של כ- 1.2% ביחס לשבוע שעבר.

האינפלציה הגלובלית

ארצות הברית –

ברביעי שעבר בסיום וועידת השוק הפתוח הודיע הפד האמריקאי על העלאת הריבית ב-0.75% אל עבר רמת 3.25%. בעקבות ההחלטה כפי שפורט במסיבת העיתונאים הריבית צפויה לעלות עד לסוף השנה ב-100 נקודות מרמת המטרה הקודמת של 3.4% אל עבר רמת 4.4%. בנוסף לכך הריבית בשנת 2023 עשויה להגיע לעבר רמת 4.6% ושם עשויה היא להתייצב עד להתייצבות האינפלציה הגואה. כתוצאה מכך התבצעו התאמות בשווקים הפיננסיים הנגזרות מהפגיעה הצפויה בהכנסות וברווחי החברות, אשר הובילו לירידות בשווקים הפיננסיים. הריבית על אגרות החוב הממשלתיות ל-10 נסקו ובסיום המסחר התייצבו ברמת 3.8650% לאחר שבימים האחרונים חצתה התשואה את רמת השיא של 4% הרמה הגבוהה ביותר מאז אפריל 2010.

בעקבות העלאת ריבית הדולר בראיון שמסר נשיא סניף הפד (הבנק המרכזי האמריקאי) במחוז סנט לואיס מר. ג'יימס בולארד הסביר הבכיר כי לדעתו ראוי להותיר את הריבית הגבוהה במהלך תקופה ממושכת במטרה לבלום את נסיקת האינפלציה. נשיאת מחוז סן פרנסיסקו הגברת מארי דאלי הסבירה כי קיים קושי רב בקירור עודפי הביקוש מבלי שהמהלך יגרור לכדי מיתון. מדד הדולר ה-DXY המשיך להתחזק ונסק לרמות שטרם נראו משנת 2002.

 

כפי שציינו בסקירות קודמות רמת ה EPS [רווחי למניה] טרם הפנימה את השלכות הנסיקה במדדים ובריבית לצד רמת המחירים הגבוהה. הערכה כי כאשר יפורסמו הדוחות הכספיים תתחזק מגמת "רכבת הרים" בשוקי המניות בדגש על זה האמריקאי.

חשוב לציין שמחירי האנרגיה לרבות דלק אמריקאי גולמי WTI נעו לאחרונה במגמת ירידה מהלך אשר עשוי להשפיע על נתוני האינפלציה בחודשים הקרובים, אולם לאור התלות המוגבלת (כ-30%) בין מחירי האנרגיה לאינפלציה בארה"ב, אין להתבשם בנתונים אלה ובמיוחד על רקע הערכתנו כי מחירי האנרגיה לקראת חודשי החורף עשויים לשוב ולהיות גבוהים.

מאורעות חשובים

  • 30.09 – פרסום נתוני הכנסות והוצאות הפרטים לחודש אוגוסט

 

אירופה

שילוב גורמים ובהם המשך הלחימה בין רוסיה לאוקראינה וחורף אשר צפוי להיות קר מאוד צפויים להמשיך ולפגוע בצמיחה באירופה ולגרור את המשך היחלשות האירו והליש"ט לרמות שטרם נראו.

ראשת ממשלת אנגליה החדשה הגברת ליז טראס, הציגה תוכנית להפחתת מיסים משמעותית בכדי להיאבק באינפלציה הגואה ובכדי ל"תמרץ" את הכלכלה. התוכנית קיבלה ביקורות רבות בין היתר מקרן המטבע הבינלאומית, לפיה יש צורך במדיניות פיסקלית אחראית והפחתת מיסים בעת הזו אינה צעד נבון. כתוצאה מן התוכנית שער הלירה שטרלינג נחלש ביום אחד כמעט 5% והתייצב ברמת 1.067 דולר. הפחתת המיסים גררה מכירה משמעותית של אגרות חוב ועלייה בתשואות שלהם עד כדי כך שהבנק האנגלי המרכזי הפך את מדיניות ה-QT שלו והחל בשנית לבצע מדיניות מוניטרית מרחיבה QE ומבצע רכישה של אגרות חוב.

 

 

באיחוד האירופי יפורסמו בסוף החודש נתוני האינפלציה אשר צפויים להראות שהאטת האינפלציה אינה באופק והאינפלציה ממשיכה לעלות. כפי שפרטנו רבות האירו נע לעבר 0.96 דולר לאירו ואף פחות. במסגרת משבר החורף הפוקד את גרמניה הערכה כי הכלכלה בגרמניה תתכווץ בשנת 2022. לדעתנו בצל השילוב של משבר אנרגיה חמור באירופה והשפעתו על הצמיחה באירופה בכלל ובגרמניה בפרט הצמיחה באירופה צפויה לרדת השנה חדות (מ 2.5% ל- 1.6%) ובשנה הבאה אף לבצע ירידה חמורה בהרבה ב-GDP (מ 3.7% ל- 0.3%-) כאשר השכר הראלי צפוי להצטמק בכ 3% מהלך בעל משמעות רחבה לא רק על גרמניה "הקטר הכלכלי של האיחוד האירופה" אלא על אירופה כולה. רק לקראת האביב תתחיל התאוששות מוגבלת בכלכלה הגרמנית.

 

 

מאורעות חשובים

  • 30.09 – פרסום נתוני אינפלציה ונתוני אבטלה

 

 

 

ישראל –

כפי שפירטנו רבות בעבר המסחר המקומי במט"ח משקף תמונת ראי לתנודות בשוק המניות בארה"ב. הדבר מתעצם בשל פעילותם של המוסדיים אשר צמצמו את היקף החשיפה המטבעית לכדי 15-17% בלבד. שחיקה בשווי ההחזקות של ני"ע זרים גורר לצורך לבצע התאמה בהיקף שווי ההגנות דהיינו גורר לצמצום בהיקף הגידור הקיים. במקרה של חולשה בשוק המניות, מהלך צמצום ההגנות מתורגם לפעולות של קנית מט"ח. נציין כי המוסדיים רכשו בחצי הראשון של השנה כ 12 מיליארד ד' כ 50% מהמכירות שבוצעו בכל שנת 2021. פעילות יצואנים וחברות ציבוריות הנדרשים לשקלים כמו גם השקעות זרות בקרן האג"ח הממשלתי הבינלאומי WGBI מקזזת מעוצמת פיחות השקל.

החלטת הריבית בארה"ב תואמת את הציפייה להעלאת הריבית כצעד הכרחי לבלימת האינפלציה. במבט לטווח הקצר המגמה השלילית בשוקי המניות על רקע מגמת העלייה בריביות לצורך "קירור" השווקים ובלימת הביקושים והאינפלציה תורמים לפיחות השקל אולם במבט לטווח ארוך והרכב העודף בחשבון השוטף כמו גם תנועות ההון הזר לישראל (FDI) להערכתנו המגמה נותרה פרו שקלית. רכבת ההרים ומשבר שוק המניות מקבלים משנה תוקף בצל משבר האנרגיה באירופה והחשש מהתעוררות מחודשת של פגיעה בשרשרת האספקה באסיה מהלכים אשר מדגישים את הרגישות במהלך הרבעונים הקרובים מהאטה כלכלית וממשבר אנרגיה. במבט לחצי השני של שנת 2023 צעדי מניעה לבלימת האטה כלכלית תורמים לציפייה למיצוי מהלכי הבלימה ומעבר לשלב הייצוב ובהמשך אף עידוד הפעילות הכלכלית.

נשוב ונציין כי כפי שפירטנו לאחרונה, במבט לטווח הבינוני [רבעון אחרון שנת 2022 וראשון 2023] הפוטנציאל הגבוה לחולשת שוק המניות האמריקאי תומך ברכבת ההרים ובפוטנציאל הגבוה של השפעה על שוק המטבע המקומי. לדעתנו העלייה בריבית הדולר תפגע קשות בחברות ותגרום לחולשה משמעותית בשוק המניות בארה"ב דבר שיגרור את המוסדיים בישראל לצמצם את חשיפתם באמצעות רכישת מט"ח. מהלך זה יגרור לתנודות שערים ואף לפיחות השקל והתחזקות הדולר. על רקע הציפייה להאטה כלכלית גלובלית החל מ- 2023, ועימה לירידה בהיקף צעדי הבנקים המרכזיים במלחמתם באינפלציה, להערכתנו במבט לקראת החצי השני של שנת 2023, מוקדי הכוח המרכזיים בביקוש לדולר אל מול השקל עשויים להיחלש והשקל עשוי לשוב ולהתחזק משמעותית. בתקופה של עלייה בריבית הדולר השקל חשוף לתנועה בתחום שערים רחב. תנועה פרו דולרית של הטווח הקצר עשויה לאפשר תנועות מתקנות חדות וקיצוניות.

בישראל – כפי שפירטנו לאחרונה, בנק ישראל צפוי לפעול ולשמר את פער הריבית החיובי של הדולר אל מול השקל, הבנק מודע לפער האינפלציות שבין המדינות הנובע בין היתר משוני מבני בהרכב המדד, דבר המורה כי הבנק לא יתקשה לשמר פער ריביות גבוה בין המטבעות כאשר האינפלציה בישראל שוכנת מתחת לרמת ה 5% ובארה"ב נסקה אל מעל לרמת ה 8%. בנק ישראל צפוי להמשיך במדיניות מחמירה בבלימת האינפלציה שנסקה חדות. להערכתנו חולשת השקל תתרום ללחצים האינפלציוניים ותקזז חלק מההשפעה החיובית עם ירידת מחירי האנרגיה. בנק ישראל אותת על כוונתו להמשיך לעלות את הריבית בשנה הקרובה לעבר רמת 2.75% . תשומת הלב תופנה לישיבה הקרובה של הועדה המוניטרית ב- 3/10/2022. כפי שפרטנו בעבר, על רקע החשש הגובר מהתפרצות אינפלציונית המתייצבת מעל ליעד האינפלציה של בנק ישראל בתחום של 1-3% הבנק צפוי לדבוק ולפעול במאבקו באינפלציה באמצעות העלאת ריבית השקל. העלייה במדד הליבה כמו גם ירידה בשיעור המובטלים תומכים בהעלאה של 0.75% ובהמשך אף מהלך נוסף של העלאה של הריבית לצד המהלכים בארה"ב.

"רכבת ההרים" – לדעתנו יעדי השערים בטווח הקצר – הבינוני תומכים בתנועה פרו דולרית בעוד בטווח הארוך הם תומכים בהחלשות הדולר – דהיינו בשקל חזק.

להערכתנו בטווח הקצר הדולר ינוע בתחום שערים רחב,  3.55 – 3.18 ₪ עד כה הדולר נבלם בדיוק בקרבת רמת 3.55 ₪ לדולר, לדולר תחום רחב במיוחד המושפע מתנועות ההון לשוקי המניות ולאפקט הנתונים הכלכליים. תשומת לב מיוחדת תהא בקרבת רמת הקיצון מחשש מתגובת הוראות סטופ לוס העשויות לגרור להתחזקות הדולר ולתנודות שערים חדות אף מעבר לרמת 3.55 ₪ לדולר, אולם קו מגמה ארוך טווח השוכן בתחום 3.54-3.57 עשוי לבלום את התחזקות הדולר עד לביצוע תיקון ראוי. תנועה נקודתית עם חולשת שוק המניות ועודפי ביקוש אפשרית במיוחד שאנו בימים של סוף רבעון, יציאה לחופשת חגים ותחילת חודש עסקים כל אלו מזמנים פעילות ערה.

שוק המתכות

סין היבואנית הגדולה בעולם של גז נפגעת קשות מהנסיקה במחירים על אף ההסדרים המקלים במסגרת הרכישה מרוסיה. המשך הסגרים בסין פוגעים בהתאוששות הכלכלית ולצמיחה בשיעור הנמוך משמעותית מהצפוי לצד החזרה המדורגת לפעילות. סמני האטה תורמים להקטנת המלאים, ירידות מחירים ולמשנה זהירות. הממשל בסין אומנם בחר לבצע הפחתה מתונה בריבית במטרה לעודד את סקטור הנדל"ן הקטר המרכזי בעידוד הפעילות הכלכלית אולם נתוני רכש המנהלים והפעילות הכלכלית מורים על המשך ההאטה בפעילות ומחשש גובר לעתיד הצמיחה עם ההאטה הגלובלית.

להערכתנו כפי שפרטנו בעבר ניתן לצפות כי הממשל בסין ימשיך לרכז מאמץ לעידוד הפעילות הכלכלית באמצעות צעדים המרחיבים את הביקושים, עד כה צעדיו לא מנעו את הפגיעה בזירה הגלובלית. במבט לטווח ארוך, צעדי עידוד הפעילות הכלכלית הגלובלית בכלל, באירופה ובארה"ב בפרט, אשר נפגעו עם צמצום ההרחבה הכמותית והנסיקה באינפלציה עשויים להתרחש בדגש על החצי השני של שנת 2023 עם המעבר ל"חישוב מסלול מחדש" ובהמשך למצב בו יגלשו השווקים להאטה. הבלימה בפעילות הכלכלית בשל אפקט הנסיקה החדה בריביות, במחירי האנרגיה וחו"ג – תתמוך בעידוד הפעילות הכלכלית. מבט מהיר לשנת 2022 מלמד על עלייה ברמת אי הוודאות כאשר מחיר חומרי גלם שמקורם המרכזי בזירת המדינות הנתונות בלחימה (אוקראינה, רוסיה). סירובן של מדינות אופ"ק לבצע הרחבה משמעותית בתפוקות לצורך הורדת רמות המחירים ובלימת האינפלציה, בדגש על מדינות כסעודיה ואיחוד האמירויות מעלה חשש כי המניפולציה ("כדברי ראשי האיחוד האירופי") שמבצעת רוסיה במחיר האנרגיה צפויה לזמן תנודות חדות עם הטלת מגבלת מחירים ורף הכנסה רוסי, מהלכים עליהם שוקדים באיחוד האירופי והצפויים לתמוך בדרישות המערב לפעולה מווסתת מצד חברות אופ"ק. עד כה אופ"ק הסכים לבצע הגדלה שולית של 100 אלף חביות בלבד דבר שאינו תומך בבלימת האינפלציה ובירידת מחירים בשוק האנרגיה. ראוי לציין כי האטה בפעילות הכלכלית הגלובלית צפויה לתמוך בירידה בביקושים ועימן לירידות מחירים מהלך אשר יתרום לפוטנציאל צמצום ההיצע מצד אופ"ק. נשוב ונציין כי מחיר האנרגיה הינו גורם מרכזי בתהליכי יצור ושינוע ובקביעת רמות מחירים בשוק המתכות.

מדד ה- LME בבורסת המתכות בלונדון עמד בסיום יום המסחר ב 27.09 על רמת  3,452.8 נק', ירידה בשיעור של – 2.3% לעומת שבוע שעבר.

COPPER מחיר הנחושת ירד במהלך שבוע המסחר, כאשר בתום יום המסחר של ה- 27.09 עמד המחיר על רמת 7,448.5 דולר לטון, ירידה בשיעור של 2.6% לעומת הרמה בשבוע שעבר. רמת המלאים עלתה במהלך השבוע, כאשר ב-27.09 עמדו המלאים על 130,850 טון, עליה בשיעור של  כ- 4.9% לעומת הרמות בשבוע שעבר.

 

ZINC מחיר האבץ ירד במהלך שבוע המסחר, כאשר בתום יום המסחר של ה – 27.09 עמד על 2,968 דולר לטון, ירידה בשיעור של 4.9% לעומת הרמה בשבוע שעבר. רמת המלאים ירדה במהלך שבוע המסחר, כאשר מלאי האבץ עמדו ב-27.09 על רמת 54,450 טון, ירידה בשיעור של 11.4% לעומת הרמות בשבוע שעבר.

NICKEL מחיר הניקל ירד במהלך שבוע המסחר, כאשר בתום יום המסחר של ה – 27.09 עמד המחיר על 22,635 דולר לטון, ירידה בשיעור של 6.7% לעומת שבוע שעבר. רמת המלאים ירדה במהלך השבוע, כאשר ב- 27.09 עמדו המלאים על רמת 51,864 טון ירידה בשיעור של כ- 11.4% לעומת הרמות בשבוע שעבר.

ALUMINIUM PRIM מחיר האלומיניום ירד במהלך שבוע המסחר, כאשר בתום יום המסחר של ה-27.09 עמד על 2,153, ירידה בשיעור של 3.6% לעומת הרמה בשבוע שעבר. רמת מלאי האלומיניום ירדה במהלך השבוע ועמדה ב- 27.09 על רמת 337,425 טון, ירידה בשיעור של כ- 0.9% לעומת הרמות בשבוע שעבר.

 

 

לגרפים של מחירי הסחורות לחץ כאן

מדדי תובלה ימית, אבץ, בדיל, ניקל, עופרת, אלומיניום (PRIM), אלומיניום (ALLOY), קובלט, נחושת, פלדה, פלדה (REBAR), נירוסטה, ליתיום ודלק גולמי

 

הצטרפו לניוזלטר לקבלת עדכונים

מוגש ע"י Investing.com

סקירת מחירי מתכות 18.04.2024

לסקירה לחץ כאן בPDF   טבלת מחירי מתכות *המחירים במונחי דולר לטון טבלת מלאים שערי דלקים ומטבעות נבחרים   במהלך השבוע החולף, המסחר בשווקים הפיננסיים

קרא עוד

סקירת מחירי מתכות 04.04.2024

לסקירה לחץ כאן בPDF   טבלת מחירי מתכות *המחירים במונחי דולר לטון טבלת מלאים שערי דלקים ומטבעות נבחרים   במהלך השבוע החולף, המסחר בשווקים הפיננסיים

קרא עוד