האלומיניום בירידה חדה: מהן הסיבות ואיך אנחנו הצרכנים נוכל ליהנות מכך? - פריקו

בחודשים האחרונים, מחיר האלומיניום בעולם, נמצא בירידה תלולה ועקבית. כאשר מחירו כיום נסחר בסביבות 2,300 דולר לטון, ירידה שנעמדת ביותר מ-40%, לעומת רמות השיא שנרשמו במרץ השנה, אז מחירו עמד על כ- 3,849 דולר לטון. הזינוק במחירו נגרם בעקבות המלחמה שפרצה בין רוסיה לאוקראינה ומתוך החשש משיבושי אספקה, שכן ע"פ איגוד האלומיניום העולמי, ב-2021 רוסיה הייתה אחראית לייצור של 6% מהאלומיניום בעולם.

מקור: Trading Economics

מהן הסיבות לירידה החדה במחירי האלומיניום?

הסיבות לצלילה החדה הן רבות ומגוונות. החל מירידות בביקוש, בעקבות האינפלציה ממנה סובלות כלכלות רבות בעולם, תחזיות הצמיחה הנמוכות והמיתון שמתקרב באופק, הנובעים משילוב של המלחמה באוקראינה והשפעות של נגיף הקורונה. יחד עם המגבלות, שמטילה סין על ערים ומחוזות שלמים, במטרה למנוע את הפצת הנגיף. כשסין נחשבת לצרכנית המובילה של המתכת ולזו שגם אחראית על פי ההערכות לייצור של 60% מהאלומניום בעולם. כשהיקף ייצור האלומיניום העולמי נאמד בסביבות 70 טונות שמיוצרות בשנה.

במקביל, יצואניות אלומיניום מובילות ברוסיה, כמו Rusal, מתמודדות עם קשיים לייצוא המתכת למדינות העולם בעקבות המלחמה, למרות שהסנקציות על רוסיה לא כוללות את המתכת הפופולרית. עם זאת, אוסטרליה החליטה לאסור על יצוא עופרת הבוסקיט, המשמשת חומר גלם לייצור האלומונים, והקפיאה את המיזם המשותף בין המדינות בתחום. מה שאף הוא הקשה על היצוא הרוסי.

לתוך הוואקום הזה נכנסה סין שהגבירה את יצוא האלומיניום למדינות אירופה ולמדינות נוספות, במטרה להתמודד עם המחסור. דבר שיוצר מלאי רב בשווקים, כשהביקוש נמצא בירידה. כשבוחנים את מחירי האלומיניום יש לקחת בחשבון גם את מחירי הפחם, שמהווה מרכיב חשוב מאוד בייצורה של המתכת.

איך תשפיע ירידת מחירי האלומיניום עלינו הצרכנים ומהן התחזיות לעתיד?

ירידת מחירי האלומיניום, אמורה להשפיע על כולנו. שכן ניתן למצוא את המתכת המפורסמת בתעשיות רבות ומגוונות ביניהן: הרכב, הבנייה, התעופה והחלל, אריזה, אלקטרוניקה ועוד, כשגם תעשיית הרכב החשמלית הפורחת הגבירה את הביקוש. ע"פ ענקית ייצור האלומיניום Rusal, מעל ל-50% מצריכת האלומיניום בעולם משוייכת לתעשיית הרכב והבנייה – אין ספק שמחיר האלומיניום ישפיע על מחיריהם של שערי אלומניום וייצורם של פחי הרכב.

בהקשר של ענף הבנייה, יש לציין כי בסוף יוני האחרון, ועדת הכספים של הכנסת העבירה תיקון לחוק, לפיו יהיה באפשרות חברות הבנייה להצמיד רק 40% ממחירה של הדירה למדד תשומת הבנייה. זאת בעקבות העליות במדד שנרשמו בשנה האחרונה, בצורה שהכבידה על רוכשי הדירות.

בשנים האחרונות, ניתן לראות יותר ויותר אנשים, חברות ועסקים שבוחרים באלומניום לשימושים שונים, אם זה לבניית בית ושיפוצו, וכן, עבור שערים, חלונות, דלתות, פרגולות ועוד. לצרכנים בישראל, ההתפתחויות האחרונות, יכולות להביא, בין היתר, גם להביא לירידה במחירי שערי האלומניום, אותם ניתן למצוא בניינים ובמפעלים רבים.

המשך הלחימה בין אוקראינה לרוסיה, שנכנסת לחודשה ה-8, מחזק את ההערכה שגם בחודשים הקרובים, כלכלות העולם יתמודדו עם אינפלציה וריביות עולות, דבר שישפיע על הביקוש לסחורות ביניהן גם האלומיניום. אם כי ההערכות מדברות על כך שמחיר האלומיניום לא צפוי להמשיך לרדת בחדות, וצפויים להתייצב על סביבת המחירים בה היא נמצאת כיום.

he_IL