דולר שקל
המסחר המטבעי בזירה המקומית מאופיין בעודפי הצע מט"ח הן עקב ירידה בביקוש ומנגד היצע גבוה של מטבע חוץ. הירידה בביקוש למט"ח בעיקר על רקע שחיקת מחירי מוצרי האנרגיה ולצידו הגידול בהיצע כתוצאה מפעילות השקעה ישירה של זרים ומכירות יצואנים גוררים לעודפי היצע ולירידת שער הדולר. התאוששות ביצוא לצד עניין גובר בהשקעה בחברות מקומיות תורמים אף הם למכירות מט"ח ולייסוף השקל. פעילות בנק ישראל הן במסגרת המדיניות לצמצום השפעת הגז על שוק המטבע, והן הפעילות לרכישת מט"ח עבור הממשלה ולצורך התערבות ישירה במסחר במט"ח הביאה במהלך חודש אפריל לגידול של כ 900 מיליון דולר ביתרות בנק ישראל. בנק ישראל, פועל בערוצים המקובלים בקרב בנקים מרכזיים באמצעות התערבות במסחר לצד הודעות באשר לפעילותו למדיניותו והערכותיו של הבנק. להערכת בנק ישראל לשקל ניתן ערך עודף אל מול הדולר. מדיניות הבנק נסמכת על שער העוגן של בנק ישראל – השער הנומינלי האפקטיבי שער שרשם לשליש הראשון של השנה ירידה לרמת שפל חדשה ובכך ניתן האות למעורבות מוגברת של הבנק במסחר. פעילות הבנק באה במטרה למנוע את קריסת התעשייה המקומית בכלל ובדגש על מפעלים מקומיים החשופים ליבוא זול ומתחרה. בנוסף סקטור היצוא נפגע קשות מהשילוב של חולשת מטבעות יעד היצוא כאירו, ליש"ט והמטבעות במדינות המתפתחות כמו גם חולשת הדולר אל מול השקל שגררו לפגיעה בשווי תמורות היצוא בשקלים. להערכתנו בנק ישראל יבקש למנוע את הגלישה במדרון התלול באמצעות התערבות במסחר המטבעי. הבנק פועל במטרה למנוע את הגלישה אל מתחת לרף ה- 3.60 ש"ח לדולר. מנגד אירועים בזירה הגלובלית תואמים להערכתנו לפיה עד לאחר מועד הבחירות בגרמניה (אוגוסט) והעליה הקרובה בריבית הדולר, הדולר עשוי לשוב ולהתחזק אל מול השקל. הודעת בנק ישראל לפיה ריבית השקל צפויה לעלות החל מסוף הרבעון הראשון של 2018 בעוד בארה"ב הציפייה כי כבר השנה (2017) תועלה בשתי פעימות ריבית הדולר, תורמים להערכה כי צפויה התרחבות בפער הריביות שבין הריבית השקלית הנמוכה וריבית הדולר הגבוהה. התרחבות בפער הריביות השלילי תורמת לביקוש לדולר ופוגעת בכדאיות ההמרה של הדולר לשקלים. במבט לטווח קצר-בינוני להערכתנו טרם מוצה פוטנציאל פיחות השקל אל מעל לרמת 3.72 ש"ח לדולר, אולם, פוטנציאל זה מוגבל בתנועה עד לתחום 3.88 – 3.84 ש"ח לדולר בעוד במבט לטווח ארוך להערכתנו השקל נתון במגמת ייסוף ארוך טווח אל עבר רמות שפל חדשות.
גרף דולר/שקל
גרף תחזית דולר/שקל
אירו/דולר
הבחירות הצפויות ב 8 ביוני באנגליה ושאלת אפקט הפרישה של אנגליה מהאיחוד האירופי תורמים רבות לטשטוש תמונת המצב בשוק האירו. הליש"ט מתחזקת חדות לקראת הבחירות בעוד להערכתנו פוטנציאל ההתחזקות מוגבל ועשוי להתהפך לאחר הבחירות. חוסנה של הליש"ט מעניק רוח גבית לאירו כמו גם תוצאות הבחירות בהולנד וצרפת המצביעות על אימון אירופי באיחוד ובאירו. במבט לטווח הארוך שלל הצעדים שננקטו באירופה לעידוד הפעילות הכלכלית, הריבית האפסית ומחירי חומרי גלם נוחים תורמים להתאוששות בפעילות הכלכלית. הנתונים הכלכליים המשופרים, הלחץ הגובר מצד ארה"ב לעידוד היצוא האמריקאי בין היתר באמצעות תנאי סחר ושער חליפין נח תמוכים בהתאוששות האירו אשר עשוי לשוב כבר לאחר הבחירות הקרובות בגרמניה אל מעל לרמת 1.13 דולר לאירו. אי הבהירות באשר להשפעת משבר הבנקאות באיטליה, מימוש ההחלטה לפרישת אנגליה מהאיחוד, הינם בעלי פוטנציאל השפעה על שער ה- €. בשלב הנוכחי לאחר הנסיקה מ 1.06 לעבר 1.10 דולר לאירו תיקון שערים לעבר 1.08 אינו פוגם במגמה של התחזקות האירו. להערכתנו בחצי השני של השנה לאירו פוטנציאל להתחזקות משמעותית.
גרף אירו/דולר
גרף תחזית אירו/דולר
ליש"ט/דולר
הודעת ראשת ממשלת אנגליה על הבחירות ב 8 ביוני השנה, באה בצל יישום תוצאות משאל העם לפרישה מהאיחוד האירופי. הליש"ט אשר קרסה בעקבות הפרישה שבה להתאושש והציפייה שמא הבחירות יחוללו שינוי בכלכלה ובקשרי אנגליה עם האיחוד תורמים לפוטנציאל תיקון השערים. התייצבות הליש"ט מעל לרף ה- 1.2980 דולר לליש"ט יתמוך בתנועה מחודשת אל עבר רמת ה 1.32. במבט לטווח ארוך, יציאת אנגליה מהאיחוד תתמוך בחולשה מחודשת של הליש"ט לצד הפוטנציאל הגובר כי המהלך יגרור להתפרקות אנגליה מ"נכסים היסטוריים" כחיבור לסקוטלנד ונוספים. לפוטנציאל נטישת בנקים ומוסדות פיננסיים כמו גם לחיסולם של עשרות אלפי מקומות עבודה לצד גידול חד בהיצע נכסי נדל"ן ממשרדים ועד לדירות ובתים טמון סיכון רב המחייב משנה זהירות מפני זעזוע בשוק ההון והנדל"ן המקומי בדגש על אזור לונדון. להערכתנו, בסביבת שע"ח גבוה ישובו הצעי המטבע מצד הגופים הפיננסיים ומנגד עם החלשות הליש"ט זרים ישובו להתעניין בשוק הנדל"ן והמניות האנגלי, מהלך את יתרום לביקוש לליש"ט. לחולשת שער הליש"ט צפויה השפעה על שער ריבית הליש"ט כאשר הבנק המרכזי מזרים הון לעידוד הפעילות הכלכלית. בשלב הנוכחי הצע ליש"ט צפוי ברמות 1.28-1.30 $/£ בעוד במבט לטווח ארוך ולאור ההכרזה על נטישת האיחוד האירופי לליש"ט פוטנציאל להיחלשות מחודשת אל עבר רמת ה 1.22 $/£ואף פחות.
גרף ליש"ט/דולר
גרף תחזית ליש"ט/דולר
דולר/ יאן יפני
התנודות החדות בשער היאן היפני תואמות את הערכתנו בדבר מדיניות הממשל היפני אל מול הממשל החדש בארה"ב. תנודות של התחזקות היאן ובהמשך חולשת היאן בתחום שערים רחב תואמות את הפעילות בשוק ההון ביפן. להיחלשות היאן פוטנציאל מוגבל שכן הדבר יעמוד בסתירה למדיניות ארה"ב לפיה שער החליפין הינו מרכיב בעל חשיבות בשמירת תנאי סחר הוגנים לתעשייה, דבר התומך בחולשת הדולר משמע בפוטנציאל מוגבל לחולשת היאן. נדגיש כי שער היאן היפני משקף את תמונת הראי לפעילות המשקיעים בשוק המניות ביפן. גורמים אשר רוכשים ני"ע ביאן יפני, מוכרים את היאן היפני לצורך גידור החשיפה המטבעית. מהלכים אלו תרמו לעודפי הציע ולחולשת היאן, כעת, עם התחזקות בשוק ההון היפני לצד התרחבות מחודשת בהחזקה הדולרית, היאן נחלש במהירות. לממשל היפני, הפועל לעידוד הפעילות הכלכלית בכלל והיצוא בפרט, אינטרס בחולשת היאן כצעד תומך בעידוד היצוא ושיפור תנאי הסחר של התעשייה המקומית, אולם כל זאת תחת מגבלת האינטרס לשמר תנאי סחר הוגנים עם שותף הסחר הגדול – ארה"ב. אין שינוי בהערכתנו, כי הממשל היפני צפוי לבלום תנועת התחזקות חריגה ומשמעותית של היאן כפי שעשה בעבר (בעבר התערב הבנק סביב רמת ה 100 יאן לדולר). להערכתנו, בטווח הקצר, היאן צפוי לנוע בתחום שערים רחב. אי הוודאות בשווקים, תומכת בהתחזקות היאן היפני כביטוי לחיפוש אחר "אי מבטחים" בתקופת אי וודאות בשוקי ההון באירופה ובארה"ב, כמו גם במקרה של חולשה בשוק המניות ביפן, כאשר משקיעים יבקשו לסגור פעולות גידור ולצמצם את עודפי החזקה בנכסים נקובי דולר, הדבר יתרום להתחזקות היאן. להערכתנו בטווח הבינוני, על רקע פוטנציאל צמצום ההחזקה בדולר והתחזקות האירו היאן עשוי להתחזק, הממשל ביפן, צפוי למתן תנועות של התחזקות היאן אל מול המטבעות המרכזיים ובכלל זה את התייצבות היאן מתחת לתחום רמת ה 105 יאן לדולר. התחזקות חריגה של היאן תאותת על משבר סחר שבדרך, דבר שיעודד את התערבות הבנק המרכזי ביפן (BOJ) במסחר במטרה לבלום את התחזקות היאן אל מול המטבעות המרכזיים בכלל והדולר בפרט.