נתונים כלכליים מאכזבים ופגיעה בדירוג האשראי בסין תורמים לאופק השלילי
הודעת סוכנות דירוג האשראי מוד'יס על הרעה בדירוג האשראי של סין, לצד נתונים מאכזבים באשר לביקוש לאשראי בקרב חברות קטנות בארה"ב [מנוע צמיחה חשוב בהתאוששות הכלכלה בארה"ב] מורה כי קיים פוטנציאל ממשי לחולשה מחודשת בשוקי ההון. בשווקים ממתינים בדריכות לדוחות של קרנות הפנסיה ביפן, אשר מפורסמים בתחום שנת הכספים המסתיימת ביפן ב 31.3.2016. הערכה כי חולשת שוק המניות תגרור לפגיעה משמעותית בתשואות. מהלך של צמצום ההחזקה בנירות הערך ביפן יתמוך בהתחזקות מחודשת של היאן היפני.
טרם מוצה פוטנציאל פיחות השקל
בזירה המקומית, הצע מט"ח מצד המוסדיים, אשר מצמצמים החזקה בנירות ערך בשווקים הגלובליים וממירים מט"ח, לצד מכירות של יצואנים לתשלומי שכר ומיסים תורמים לייסוף השקל. להערכתנו בשלב הנוכחי מוגבל פוטנציאל הייסוף בתחום 3.85-3.87 ₪ לדולר. בנק ישראל צפוי לשוב ולרכוש דולרים במטרה לבלום את ייסוף השקל אל מול השער הנומינלי האפקטיבי, סל מטבעות הסחר של ישראל המשמש עוגן מרכזי בקביעת מדיניות הבנק בשוק המטבע המקומי. לקראת ישיבת הבנק המרכזי היפני, ובהמשך ב 10 לחודש ישיבת הבנק המרכזי האירופי (ECB) ובאמצע החודש (16.3.2016) ישיבת ועדת השווקים הפתוחים בארה"ב, בבנק ישראל רואים בדאגה את פוטנציאל התחזקות הדולר אל מול המטבעות הגלובליים. מהלך של התחזקות הדולר יחייב את בנק ישראל להתערב במסחר המקומי במטרה לבלום את קריסת השער הנומינלי אפקטיבי ועמו פגיעה קשה בתנאי הסחר של התעשייה המקומית בישראל בכלל והיצואנים בפרט. חולשת שער העוגן, תפגע ביצוא ותעודד יבוא מתחרה זול.
להערכתנו לדולר/₪ פוטנציאל לתנועה מחודשת לעבר התחום 3.95-3.98 ₪ לדולר כבר במהלך החודש הקרוב. אולם, בראיה לטווח ארוך מוגבל פוטנציאל הפיחות ועם התחזקותם המחודשת של האירו, היאן והיואן בחצי השני של השנה עשוי השקל לשוב ולהתחזק אל מול הדולר בתנועה לעבר רמות הנמוכות מרמת ה 3.80 ₪ לדולר